Εργομετρικές δοκιμασίες

Υπολογισμός μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου

Η µέγιστη πρόσληψη Ο2 (VΟ2 max), αποτελεί δείκτη της µέγιστης λειτουργικής ικανότητας του οργανισµού και για το λόγο αυτό έχει καθιερωθεί ως το βασικότερο κριτήριο αξιολόγησης της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Ορίζεται ως η µέγιστη ποσότητα Ο2 που χρησιµοποιείται κατά την εκτέλεση άσκησης, η οποία κινητοποιεί µεγάλες µυϊκές οµάδες µε µέση ή υψηλή ένταση για παρατεταµένο χρονικό διάστηµα.

  • Vo2 max
  • Resting Metabolic Rate (RMR)
  • Μεταβολική ανάλυση


Το εργαστήριό μας διαθέτει την φορητή συσκευή καρδιοαναπνευστικής  και μεταβολικής αξιολόγησης PNOE, όπου πέραν των δοκιμασιών που μπορούν να γίνουν σε διάδρομο, ποδήλατο και κωπηλατοεργόμετρο, υπάρχει η δυνατότητα, όπου μας επιτρέπουν οι συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος, να μετρήσουμε τον αθλητή σε συνθήκες του αγωνίσματός του.

Με την μέτρηση αυτή, διαπιστώνουμε την αερόβια και αναερόβια ικανότητά του, καθορίζουμε προπονητικές ζώνες, αναλύουμε τον μεταβολισμό του και παρέχουμε πληροφορίες που θα μπορέσουν να κάνουν αποτελεσματικότερη την προπόνησή του!



Ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης (RMR) σχετίζεται στενά με τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) και είναι η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας του σώματος, όπως αναπνοή, διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος (θερμογένεση) και πέψη. Συγκεκριμένα, είναι η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται σε ηρεμία χωρίς επιπλέον δραστηριότητα. Η ενέργεια που καταναλώνεται είναι επαρκής μόνο για τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το νευρικό σύστημα, τα νεφρά, το ήπαρ, το έντερο, τα σεξουαλικά όργανα, οι μύες και το δέρμα.





Η μεταβολική ανάλυση γίνεται ταυτόχρονα με την αξιολόγηση της VO2max, και βρίσκουμε σημαντικές παραμέτρους που μας δίνουν μια σφαιρική άποψη για τον οργανισμό του ασκούμενου όπως:

  1. Respiratory fitness (αναπνευστική ικανότητα)
  2. Fat burning efficiency (ικανότητα καύσης λίπους)
  3. Cardio fitness (ικανότητα καρδιάς)
  4. Muscle type (είδος μυικών ινών)
  5. Breathing & posture (αναπνοή και στάση)
  6. Metabolic efficiency (μεταβολική ικανότητα)
  7. Aerobic health (αεροβική ικανότητα)

 




Υπολογισμός ισχύος, ταχυδύναμης, αλτικότητας και πολλών άλλων παραμέτρων

Με τις “μαγικές μπάρες“ Optojump Next μπορούμε να υπολογίσουμε την αλτικότητα, την ισχύ και την ελαστική ενέργεια των κάτω άκρων, την αντοχή σε επαναλαμβανόμενα άλματα, τον χρόνο επαφής με το έδαφος, τον χρόνο αντίδρασης σε ακουστικό και οπτικό ερέθισμα.
Έχουμε παραμετροποιήσει πολλές δοκιμασίες που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε αθλήματος και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τις ικανότητες του αθλητή βάζοντας στην προπόνηση τις παραμέτρους που έχει ανάγκη!


Αλτικότητα, ισχύς και ελαστική ενέργεια κάτω άκρων

Ο δείκτης της αλτικότητας είναι ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες της αθλητικής απόδοσης. Μας δείχνει την ισχύ και την ταχυδύμαμη των κάτω άκρων, καθώς επίσης και την ελαστική ενέργεια που μεταφέρεται στο μυικό σύστημα.

Χρόνος επαφής με το έδαφος

Ο χρόνος επαφής με το έδαφος είναι πολύ σημαντικός δείκτης για όλα τα αθλήματα. Υπολογίζοντάς τον μπορούμε να διαπιστώσουμε την ταχυδύναμη του αθλητή σε σχέση με τον αντιδραστικό δείκτη δύναμης (πόση δύναμη ασκεί στο έδαφος), ενώ ο χρόνος επαφής είναι πολύ χρήσιμος στα αλτικά αγωνίσματα του στίβου (άλμα σε μήκος, ύψος, τριπλούν και επί κοντώ) καθώς επίσης και στα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ κα το βόλευ. Εκεί μπορούμε στις εξειδικευμένες κινήσεις του κάθε αθλήματος να υπολογίσουμε τον χρόνο επαφής, να τον συγκρίνουμε και φυσικά να τον βελτιώσουμε!

Ταχύτητα αντίδρασης

Ένας κρίσιμος παράγοντας για τα ομαδικά αθλήματα είναι η ταχύτητα αντίδρασης κυρίως και οπτικό και και σε ακουστικό ερέθισμα. Στο κέντρο μας υπολογίζουμε ακριβώς την ταχύτητα αυτή και προτείνουμε τρόπους βελτίωσή τους.