Οι σωματικές διαστάσεις (ανάστημα, μήκη μελών, διάμετροι, περίμετροι), η θέση του Κέντρου Μάζας και η σύσταση του σώματος (% ΣΛ, ΑΣΜ) μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ορθή τεχνική, την εργονομία και την επίδοση των αθλητών/τριών.
Τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά μπορεί να ευνοούν έναν αθλητή στην επιτυχία σε ένα άθλημα, αλλά να είναι δυσμενή για συμμετοχή σε κάποιο άλλο.
1. Μάζα σώματος
Η μέτρηση της μάζας (βάρους) σώματος αποτελεί σημαντική μέτρηση σωματομετρίας, καθώς συνιστά βασικό δείκτη ανάπτυξης των νεαρών αθλητών και προσδιορίζει την αναπτυξιακή τους εξέλιξη. Όταν ένα παιδί έχει παραπάνω από το επιθυμητό βάρος θεωρείται υπέρβαρο, ενώ όταν βρίσκεται κάτω του φυσιολογικού θεωρείται λιποβαρές. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η μέτρηση του βάρους σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον πλήρη έλεγχο του. Ιδανικό βάρος σημαίνει ευφορία και πάνω από όλα υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε το ιδανικό βάρος είναι η καθημερινή άσκηση, και η πλήρης και σωστή διατροφή.
2. Ανάστημα (ύψος)
Η μέτρηση του ύψους σώματος αποτελεί σημαντική μέτρηση σωματομετρίας, καθώς συνιστά βασικό δείκτη ανάπτυξης των νεαρών αθλητών και προσδιορίζει την αναπτυξιακή τους εξέλιξη. Η μέτρηση του ύψους καλό είναι να γίνεται τακτικά σε διαστήματα περίπου 6 μηνών μετά την αρχική βρεφική περίοδο. Είναι πολύ σημαντική μέτρηση διότι μπορεί να προβλεφθεί το μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει ένα παιδί σε συνδυασμό με κάποιες άλλες συγκεκριμένες μετρήσεις.
3. Μήκος κορμού
Το μήκος κορμού- ή καθιστό ανάστημα- αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη ανάπτυξης και φυσιολογίας του σώματος του αθλητή. Η σχέση του καθιστού αναστήματος προς το συνολικό ανάστημα του αθλητή δείχνει αν το άτομο είναι μακροσκελές ή βραχυσκελές.
4. Δείκτης Μάζας Σώματος
Με τον δείκτη μάζας σώματος υπολογίζουμε τον βαθμό παχυσαρκίας ενός ατόμου. Οι κατηγορίες που προσδιορίζονται από τον δείκτη μάζας σώματος είναι 4: Ελλιποβαρές – Φυσιολογικό – Υπέρβαρο – Παχύσαρκο. Ο δείκτης Μάζας Σώματος θεωρείται πολύ σημαντικός τύπος μέτρησης, στον οποίο υπολογίζεται το ύψος σε σχέση με το βάρος ενός ατόμου. Μας βοηθάει να αντιληφθούμε αν πρέπει να χάσουμε βάρος ή αντιθέτως να το αυξήσουμε, βάσει νορμών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αθλητική και ιατρική επιστήμη.
5. Μήκος πλάτης
Το μήκος της πλάτης μετριέται σε εκατοστά . Είναι ενδεικτική μέτρηση στα πλαίσια της γενικής καταγραφής αναλογιών του σώματος σε σχέση με την φυσιολογική ανάπτυξη. Η μέτρηση για το μήκος της πλάτης είναι αρκετά σημαντική γιατί μπορεί να υπολογιστεί η προδιάθεση που έχει ένας αθλητής για το ποιο άθλημα μπορεί να ακολουθήσει.
6. Περίμετρος μέσης
Καταμέτρηση περιμέτρου μέσης. Μονάδα μέτρησης σε εκατοστά. Εάν το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους βρίσκεται γύρω από τη μέση σας αντί για τα ισχία σας, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για καρδιοπάθειες και διαβήτη. Η μέτρηση της περιφέρειας μέσης μπορεί να σου δώσει πληροφορίες σχετικές με την εναπόθεση κοιλιακού λίπους, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία διάφορων χρόνιων νόσων όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η λιπώδης διήθηση στο ήπαρ, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά.
7. Περίμετρος ισχύων και αναλογία περιμέτρου μέσης και ισχίου
Η αναλογία διαμέτρου μέσης /ισχύων δείχνει την κατανομή του λίπους στο σώμα αποτελώντας σημαντική πρόβλεψή για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου.
8. Μήκος έκτασης χεριών
Καταγραφή του μήκους ανοίγματος των χεριών σε πλήρη έκταση παράλληλα με το έδαφος. Υπολογίζεται πως το μήκος έκτασης χεριών έχει την ίδια αναλογία με το ύψος, αλλά όσο αναφορά τους αθλητές π.χ. μπάσκετ, βόλλευ παρατηρείται πως το μήκος έκτασης χεριών είναι μεγαλύτερο από το ύψος και βοηθάει σημαντικά στο εκάστοτε άθλημα.
9. Σωματικό λίπος
Σωματικό λίπος ονομάζεται το σύνολο των λιπιδίων στους ιστούς του σώματος. Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι απαραίτητος δείκτης για την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, συγχρόνως όμως αποτελεί και δείκτη υγείας του ατόμου. H μέτρησή του γίνεται με την διαδικασία της λιπομέτρησης τόσο ηλεκτρονικά (TANITA) όσο και χειροκίνητα με λιπομετριτή.
10. Μυική μάζα
Η μυική μάζα είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε αθλητές που βρίσκονται στην εφηβεία και κάνουν πρωταθλητισμό. Με αυτό τον τρόπο και ανάλογα το άθλημα που κάνουν διαπιστώνουμε την ανάγκη ή όχι περαιτέρω ανδυνάμωσης.
11. Οστική μάζα
Η οστική μάζα είναι το βάρος του σκελετού, συνολικά ή σε συγκεκριμένες περιοχές. Το ποσό του οστού που έχει κάποιος στον σκελετό του καθορίζει πόσο ισχυρός είναι αυτός και πόσο τραύμα ή βία μπορεί να αντέξει πριν υποστεί κάταγμα.
12. Σπλαχνικό λίπος.
Το ενδοκοιλιακό λίπος λόγω των ουσιών – ορμονών που παράγει έχει ενοχοποιηθεί για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά, καρκίνο του εντέρου και του μαστού. Έχει αποδειχθεί οτι το κοιλιακό λίπος είναι επιβαρυντικό για την καρδιά και είναι προτιμότερο να έχετε το επιπρόσθετο λίπος στην περιφέρεια και στους γλουτούς παρά στην περιοχή της κοιλιάς.
13. Μεταβολική ηλικία
Η λειτουργία αυτή υπολογίζει τον βασικό σας Μεταβολισμό (BMR) και
χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους υπολογίζει την ηλικία που αντιστοιχεί σε αυτόν. Εάν η (BMR) ηλικία είναι υψηλότερη από την πραγματική σας ηλικία, είναι μία ένδειξη ότι θα πρέπει να βελτιώσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό. Η συστηματική άσκηση και η σωστή διατροφή θα δημιουργήσουν έναν υγιή μυϊκό
ιστό, ο οποίος θα βελτιώσει τη μεταβολική σας ηλικία.
14. Έλεγχος Ενυδάτωσης
Η μοναδική τεχνολογία της Tanita με 3 συχνότητες δίνει τη δυνατότητα μέτρησης του ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού, δηλαδή το ποσοστό του σωματικό υγρού που βρίσκεται εντός και εκτός των κυττάρων αντίστοιχα. Η μέτρηση αυτή είναι μία ένδειξη για τη σωστή ενυδάτωση, την κατακράτηση υγρών και το οίδημα. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική αλλά και στην αθλητική διατροφή.